nellieblogverhalen.blogspot.com

Hallo,

Welkom op de website van mijn blog. Omdat ik graag verhalen schrijf, heb ik een blog aangemaakt.
Veel plezier met lezen, word lid en zet er een reactie bij!

Mvg. Nellie van Bergeijk

donderdag 24 oktober 2013

Schrijfopdrachten

Creatieve schrijfopdrachten


Schrijf een kort verhaal Schrijf een verhaal (maximaal 5 A-4) dat zich heeft afgespeeld in dit huis.    

Schrijf Schrijf naar aanleiding van deze foto een verhaal of gedicht (maximaal 2 A-4).

Beschrijf afgunst Beschrijf de emotie afgunst in exact 250 woorden.

Beschrijf een persoon Als u de lezer een verhaal wilt vertellen, moet u duidelijk weten wie uw hoofdpersoon is. Lang niet alle informatie die u hebt over uw hoofdpersoon hoeft u te delen met uw lezer. Maar het is wel belangrijk dat u uw hoofdpersoon van haver tot gort kent. Beschrijf nu uw hoofdpersoon tot in details. Hoe ziet hij/zij eruit? Wat eet hij of zij het liefst? Hoeveel banen heeft hij/zij gehad? Leven zijn of haar ouders nog? In wat voor milieu is hij/zij opgegroeid? etc. etc.

Schrijf over een wilde wolf In het havengebied van Amsterdam schijnt een wilde wolf rond te lopen. Niemand heeft hem van dichtbij gezien, maar hij is gesignaleerd vanuit een helikopter van de Nederlandse marine. Wat doet de wolf daar? Wat zijn zijn bedoelingen? Zijn we nog wel veilig?
Schrijf het verhaal!

Schrijf een synopsis (samenvatting van jouw boek)  
Als u een boek zou schrijven, waar zou dat dan over gaan? Wordt het fictie of non-fictie? Schrijf een kort synopsis (10 zinnen), bedenk een titel en benoem eventueel enkele hoofdstukken uit het boek.

Schrijf een kort verhaal (bron: www.nu.nl) Een bruidegom uit Roemenie heeft binnen 24 uur een nieuwe bruid gevonden, nadat zijn verloofde een dag voor het huwelijk de benen nam. De 29-jarige man, Ilie Floricica, wilde zijn bruiloft niet afzeggen en belde zijn ex-vriendinnen nog dezelfde dag op met de vraag of zij met hem wilden trouwen. Na een aantal afwijzingen, kreeg hij ja te horen. Er kwam toch nog een bruiloft. Schrijf het verhaal uit het perspectief van de kersverse bruid.

Schrijf over een poema Schrijf een verhaal of een gedicht over een ontsnapte poema, die eenzaam ronddoolt op de Veluwe.

Freewrite Freewrite 15 minuten. Het maakt niet uit als het nergens over gaat. Haal uw hand zo min mogelijk van het papier.

Schrijf een verhaal Schrijf een kort verhaal met de volgende ingrediƫnten:
zelfverzekerdheid, hond, woning, kapster, cd - speler                                  

Schrijf over de winter
Welke gedachten heeft u bij het woord winter? Schrijf ze op!

Schrijf met emotie
Kies een emotie, bijv. blijheid, boosheid, angst, eenzaamheid. Als u dat gedaan hebt, beschrijf dan een omgeving die past bij op de gekozen emotie.
Waar en wanneer komt deze emotie het best tot z'n recht? Welke tijd van de dag, avond, welk jaargetijde? Welke eeuw? Op welke planeet? Hoe zien de gebouwen, planten, het meubilair etc. eruit? Hoe is het weer? Het licht? Gebruik veel beschrijvende woorden/zinnen zodat de lezer meteen voelt/weet waarover u het heeft. Maar: noem de emotie niet bij naam.

Schrijf het verhaal achter een nieuwsbericht (bron: nu.nl)
Enkele Belgen hebben wel heel veel moeite gedaan om hun dorst te lessen. In de nacht van vrijdag op zaterdag vernielden zij met een bulldozer een benzinestation in Grace-Hollogne, om er vervolgens alleen met een fles chocolademelk vandoor te gaan. De bulldozer is later teruggevonden.
Schrijf het verhaal vanuit het gezichtspunt van een van deze daders. Serieus, absurd, geestig, het maakt niet uit.

Schrijf een zee-gedicht Schrijf een gedicht met als thema of titel: Koffers Zeelucht.

Schrijf over een trauma
Wanneer u schrijft over een traumatische ervaring, wees dan lief voor uzelf. Nodig het gewonde kind in u om naar voren te komen en zijn/haar verhaal te vertellen. Laat het verhaal komen als het komt en noteer het. Het maakt niet uit of het (op het eerste gezicht) een nonsensverhaal is, niet logisch verteld of wat dan ook. Laat het innerlijke kind het verhaal zo vaak (en op zoveel manieren) vertellen als het wil. Schrijf met verschillende 'stemmen' en vanuit verschillende gezichtspunten. Gebruik diverse vormen: het gedicht, de monoloog, het bericht... Het steeds maar weer vertellen van het verhaal zorgt uiteindelijk voor integratie in uw leven.

Schrijf een leesbiografie
Welke herinneringen hebt u aan het voorlezen door uw ouders en anderen, aan het lezen op de basisschool en in de onderbouw van de middelbare school? En hoe en wat leest u nu? Schrijf uw leesbiografie in maximaal 1000 woorden. 

Schrijf een gedicht
Schrijf een gedicht over Joanna, een meisje op een eiland hier heel ver vandaan. Ze is verliefd, maar haar liefste is onbereikbaar, omdat hij meer van de zee houdt dan van haar.

Schrijf het verhaal achter dit nieuwsbericht (bron: nu.nl)
Na elf jaar te hebben vastgezeten voor de moord op zijn vrouw, heeft de 39-jarige She Xianglin zijn onschuld kunnen bewijzen. Zijn doodgewaande echtgenote Zhang Zaiyu dook na een jarenlange verdwijning op en vertelde de politie dat She onschuldig was. Zhang verliet haar woning in 1994 in verwarde toestand, omdat ze dacht dat She een minnares had. Schrijf een korte monoloog (maximaal 1 1/2 A-4) waarin een van beide huwelijkspartners zijn/haar verhaal doet.

Beschrijf
Beschrijf uw eerste schooldag / eerste schooldag in minimaal 200 woorden.
Schrijf aan de hand van een eerste regel
Pak een willekeurige roman uit uw boekenkast en schrijf de eerste regel op een groot stuk papier. Brainstorm vervolgens tien minuten over deze eerste regel. Laat het maar komen. Het hoeft niet logisch te zijn. Schrijf vervolgens een verhaal of opstel aan de hand van een of meer van uw aantekeningen.

Schrijf over een foto
Pak een (oud) fotoboek en zoek een foto die bepaalde herinneringen tot leven brengt. Schrijf naar aanleiding van deze foto een persoonlijk verhaal in de ik-vorm.

Leg uit
Welk boek uit uw boekenkast had u graag zelf willen schrijven? En waarom? Gebruik beeldende woorden.

Vertel!
Wie zit er achter die geheime deur?